08. oktober 2019

Røða til 1. viðgerð av lóg um broyting av lóg um sosialar pensjónir

Røða til 1. viðgerð av sokallaða L18, ið er uppskot um broyting í lóg til lóg um sosialar pensjónir. Burturbeining av markaðforðingum í Ríkisfelagsskapinum

Det er en god dag for Rigsfællesskabet!

I december 2013 stod de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer sammen og lagde i fællesskab et beslutningsforslag for Folketinget om bekæmpelse af grænsehindringer inden for rigsfællesskabets grænser.

Hovedformålet var at udvikle rigsfællesskabet og gøre det nemmere at bevæge sig mellem rigsdelene, Færøerne, Grønland og Danmark.

Vi havde i fællesskab påvist en række grænsehindringer mellem landene. Deriblandt var førtidspensionister, der mistede deres ret til pension, hvis de flyttede mellem rigsdelene.

Når vi ser tilbage, var det en historisk begivenhed. Det var, så vidt jeg ved, første gang, at de nordatlantiske medlemmer i fællesskab fremsatte et forslag i Folketinget. Og det blev enstemmigt vedtaget 13. maj 2014.

Samtlige parter i Folketinget var af samme mening – at vi skule nærme os hinanden.

Og nu – 6 år senere – er vi igen samlede i folketingssalen. Til 1. behandling af et lovforslag, der vil gøre det betydeligt lettere for førtidspensionister at flytte mellem rigsdelene.

Bekæmpelse af grænsehindringer kræver samarbejde mellem regeringerne i rigsdelene – og dette lovforslag viser, at det sagtens kan lade sig gøre.

Jeg kan i den forbindelse oplyse, at Landsstyret sender den tilsvarende færøske lov til høring i denne uge – og den forventes træde i kraft ved årsskiftet.

Som en sidebemærkning kan jeg fortælle, at dette lovforslag har været til høring hos samtlige grønlandske huse i Danmark, Ældresagen og flere andre instanser. Men det har ikke været til høring hos den færøske rådgivning i København, som er den instans, der møder borgernes grænsehindringer i hverdagen. Måske det bare er en forseelse, men jeg håber, at regeringen husker at høre relevante færøske instanser, når lovforslag af relevans bliver sent til høring.

Til slut vil jeg kvittere for den store opbakning i Folketinget. Jeg kan forstå, at lovforslaget møder lige så bred opbakning som beslutningsforslaget om grænsehindringer, der blev enstemmigt vedtaget tilbage i 2014. Tak for det!

Det er klædeligt for Folketinget at bakke op om et forslag som dette. Det signalerer, at sagen er vigtig, at den er tværpolitisk og at vi slår et slag for en fælles sag.

Tak for ordet!