05. apríl 2022

Røða til kjak millum floksformenn

Les her røðuna, sum Edmund Joensen helt til kjak millum floksformenn í fólkatinginum 5. apríl 2022.

Verden står i en tragisk situation - der er krig i Europa. Noget vi troede, hørte fortiden til.

Det er ingen hemmelighed, at Færøerne igennem årtier har haft en god handelsrelation med Rusland – og ligeledes at Færøerne ikke altid, efter min mening, har taget de rigtige udenrigspolitiske beslutninger, når der har været konflikter i verden. Vi har simpelthen været for naive. Men nu er jeg overbevist om, at vi er kommet på rette spor, og ser at vi må handle – så at sige melde os på banen, og melde os på Vestens side. 

Det færøske landsstyre har ad flere omgange på det stærkeste fordømt Ruslands invasion af Ukraine. Landsstyret har meldt ud, at man ønsker at iværksætte de samme sanktioner mod Rusland som EU gør. Velvidende at vores økonomiske tab er en del større end hos mange andre lande. Det har konsekvenser at have et standpunkt – det koster at beskytte de demokratiske værdier.

En stor del af vores eksport er de seneste år gået til Rusland, og vi må i dag indse, at vi har været for afhængige af det russiske handelssamarbejde.

Det er af stor betydning, at Færøerne udvikler handelsforhold og styrker samarbejdet med lande, som bygger deres værdier på demokrati og frihedsrettigheder først og fremmest EU.

Vi er på vej ind i en ny tidsalder i en sikkerhedspolitisk sammenhæng. Færøernes standpunkt skal ikke længere være præget af en afstand til sikkerheds- og forsvarspolitik, og vi skal væk fra bevidst ikke at vide noget.  Færøerne har fået en vigtigere rolle på den internationale scene og vores strategiske placering i Nordatlanten sætter Færøerne i en nøgleposition.

Lad mig slå fast, Færøerne er ikke til salg for højstbydende. Vi er, og skal fortsat være, en sammenvokset del af vesten og NATO. NATO er vores sikkerhedsnet i den nuværende situation, og rigsfællesskabet er garant for denne sikkerhed.

Tak for ordet!