31. mai 2011

Nógv góð úrslit fyri Føroyar í hesum Fólkatings-valskeiðnum

"Sambandsflokkurin gongur inn fyri samstarvi í Fólkatinginum, og í inniverandi valskeiðið hevur samstarvið givið eina røð av góðum úrslitum fyri Føroyar". M.a. hetta segði Edmund Joensen, fólkatingsmaður, í Fólkatinginum undir endaorðaskiftinum 31. mai 2011

Her ved Folketingets afslutningsdebat er det naturligt, at vi gør status over det politiske år, der er gået.
 
Denne afslutningsdebat er den sidste i denne valgperiode, og derfor vil jeg også kort se tilbage på en – efter min mening – god, givende og interessant periode.
.....
 
Det vigtigste i denne valgperiode er, har vi virkelig fået afprøvet styrken i Rigsfællesskabet. Med success!
 
Den første test var kredit-klemmen. Så kom finanskrisen. Og den ultimative test var en regulær, global, økonomisk nedsmeltning.
 
På Færøerne har vi været igennem et stort bank-krak, men med bankpakkerne og andre tiltag i Rigsfællesskabets regi har vi klaret skærene.
 
Ingen på Færøerne har mistet indlån. Ingen! Det er ret flot midt i en global økonomisk krise!
 
Rigsfællesskabet bestod prøven. Med glans!
.....
 
Jeg må for en god orden skyld pointere, så vi ikke glemmer det, at kun 2 måneder – kun 60 dage! – før kredit-krisen slog igennem, ville republikanerne afmontere Færøernes deltagelse i Rigets finansielle system. 
 
Tænk! Hvad ville der være sket, hvis denne halsløse plan blev gennemført?
 
Alle kender svaret.
 
Vi ville sidde med stumperne af et kollapset samfund! 
 
Men det skete heldigvis ikke. 
 
Rigsfællesskabet har bestået prøven. Med højeste karakter!
.....
 
Jeg skal ikke dykke langt ned i den aktuelle økonomiske situation på Færøerne. Men jeg skal hilse og sige, at vi står over for store udfordringer.
 
Virksomhederne kæmper, men vilkårene er svære. Arbejdsløsheden er stadig i overkant. Og velfærden er under pres. 
 
Selv om der nu er en vis økonomisk vækst, præger store underskud de offentlige budgetter.
 
Den vigtigste udfordring på Færøerne er at skabe økonomisk vækst og befolkningsvækst.
 
Den måde, vi tackler denne udfordring på, kan vise sig at blive afgørende for Færøernes fremtid.
.....
 
Sambandspartiet går ind for samarbejde i Folketinget. Det har givet resultater.
 
I Færøudvalget har vi – foruden at behandle en række lovforslag – arbejdet aktivt med at søge og øge vores viden om færøske forhold. 
 
Udvalget har besøgt Færøerne, og vi har planlagt endnu en tur til Færøerne til august. Besøgene giver god indsigt, gode kontakter og personlige relationer.
 
Jeg mener at kunne se, at den berøringsangst, som politikere her i huset har haft over for Færøerne, er aftaget. Vi har haft gode debatter om Færøerne. Medlemmerne er kommet med deres hjertens mening. Det er godt, og det er til gavn for vores fællesskab.
.....
 
Der er også kommet mere konkrete resultater ud af samarbejdet.
 
I 2009 bevilgede Folketinget penge til et klima- og havforskningsprojekt på Færøerne.
 
Projektet er endnu ikke afsluttet, men det vil give en bedre forståelse af havet i sin helhed og forhåbentlig være med til at sikre en mere bæredygtig forvaltning af fiskebestandene. 
.....
 
Et andet projekt, som også løftes i fællesskab af danske og færøske kræfter, er kulturprojektet SALT. Her omdannes en gammel saltsilo fra 30erne til et konsert- og kulturhus af international standard. Et meget spændende projekt, som mange på Færøerne glæder sig til at se realiseret.
.....
 
Til sidst vil jeg fremhæve det såkaldte R-fradrag til studerende fra Færøerne og Grønland. Fradraget vil være til stor gavn for vores studerende. 
 
Det vil gøre den økonomiske dagligdag lidt nemmere for de studerende. 
 
Og det vil også give et økonomisk råderum, så vores studerende kan opretholde forbindelsen til henholdsvis Færøerne og Grønland under studierne.
.....
 
Selv om folketingsåret og valgperioden nærmer sig sin afslutning, så er arbejdet langt fra slut.
 
Vi bør fortsætte det gode samarbejde og udvikle Rigsfællesskabet til gavn for de tre lande – Færøerne, Grønland og Danmark. 
.....
 
Her til sidst vil jeg takke alle, mine kolleger i Folketinget og i Regeringen, for et godt samarbejde og ønske jer alle en god sommer.
 
Tak!

.....

 

NB! Legg til merkis, at hetta er handritið til røðuna. Tí er ikki víst, at hetta orðarætt er tað, ið sagt varð, tá røðan varð hildin.