06. februar 2008

CIA-fangaflutningur í føroyskum loftrúmi

Viðmerking í Fólkatinginum í samband við fyrispurning til uttanríkisráðharran um CIA fangaflutning í donskum, grønlendskum og føroyskum loftrúmi

Som færøsk medlem af Folketinget er jeg meget optaget af problematikken om mulig CIA-aktivitet i grønlandsk, dansk og eventuelt færøsk luftrum. Det er en problematik, der skal tages alvorligt, og det mener jeg at regeringen gør. Derfor vil jeg rette en tak til udenrigsministeren, der netop meget præcist har redegjort for Færøernes situation i den her sag.

Jeg er tilfreds med, at færøske myndigheder får adgang til arbejdsgruppen af embedsfolk, der nu skal se nærmere på sagen. Jeg er også tilfreds med udenrigsministerens udmeldinger om, at hvis der i forbindelse med arbejdsgruppens arbejde dukker noget op om Færøerne, vil det blive omfattet af den redegørelse, der skal udarbejdes.

Det har stor betydning for mig, at færøske borgere kan føle sig sikre på, at der her bliver gjort alt for at få tingene undersøgt. Tortur og krænkelser af menneskerettighederne tager jeg selvfølgelig klart afstand fra. 

Kommer der oplysninger, der tyder på, at færøsk luftrum bliver brugt til fangetransport, er vi på kant med menneskerettighederne og internationale konventioner, og så skal mulige oplysninger undersøges til bunds.

Lad mig til sidst endnu en gang tilkendegive, at jeg støtter regeringens initiativ i denne aktuelle sag. Jeg er medforslagsstiller til den motiverede dagsorden, og jeg er tilfreds med, at færøske interesser bliver tilgodeset i et godt samarbejde i rigsfællesskabet.

Edmund Joensen