01. oktober 2021

USA letur seg úr oddatroyggjuni – nú má Europa lata seg í

Hendingarnar seinastu tíðina í Afghanistan – avgerðin hjá USA um at fara úr landinum eftir 20 ára hernaðarliga tilveru á staðnum og tað, at teir sameindu aftaná gjørdu júst tað sama, noyðir okkum at spyrja: Hevur Evropa seinastu mongu árini bara runnið aftaná USA? Og hvør verður leikluturin hjá NATO framyvir? Les her nýggja grein, sum Edmund Joensen hevur skrivað til Kongressen.com. Greinin er á donskum.

Mynd frá Kongressen.com

 

Frankrigs præsident Emmanuel Macron konstaterede for nogle år tilbage, at vi ikke længere kan stole på USA – i den forstand, at USA ikke længere har Europa som en topprioritet. Vi kan derfor ikke længere regne med, at de vil varetage vores interesser i samme omfang som før - både, når det gælder sikkerheds- og handelspolitik.

Dette udsagn bliver bekræftet af den nylige tilbagetrækning fra Afghanistan.

For når USA på den ene side opfordrer andre stater om at øge deres forsvarsbudgetter, og samtidig tager sikkerhedsmæssige beslutninger, der har vidtgående konsekvenser for de andre allierede uden at drøfte sagen med de allierede, illustrerer det, at USA har omlagt sine prioriteter – at det er de nationale interesser, der kommer først.

Og på det internationale plan har USA ikke længere deres hovedfokus på Europa, som de eksempelvis havde det under den kolde krig med deres nation building-strategi. I stedet vender USA naturligt nok næsen mod Asien, hvor truslerne er mere udtalte – og det især i Rusland og Kina, der hver især rasler med deres sabler.

Det er også her, at det europæiske fokus er. Fra et færøsk synspunkt er det også særligt Rusland og Kina, som vi bør være opmærksomme på, især set i lyset af den nye udvikling i Arktis.

For mig er der ingen tvivl om, at Færøerne – og for den sags skyld også Danmark – hører til i Vesten og i NATO sammen med resten af Europa og USA.

Dermed ikke sagt, at vi ikke hele tiden skal se på, hvilken rolle vi spiller hver især spiller i dette fællesskab, og hvilken rolle NATO har haft indtil nu og vil have i fremtiden.

Vi har i Europa siden NATOS oprettelse i 1949 lænet os pænt tilbage og ladet USA være hegemon. Den tid synes nu at være forbi, og det er min klare mening, at vi i Europa og i Nordatlanten skal spille en større og tydeligere rolle i sikkerhedspolitik og policy-sætning i NATO.

EU og muligvis også NORDEFCO bør spille en større rolle i dette arbejde, da det er i EU og i Norden, at vi bedst beskytter vores egne interesser - som blandt andet er at holde udemokratiske stater som for eksempel Rusland og Kina udenfor reel indflydelse i vores del af verden.

USA har været, og er det stadig, en bærende del af NATO. Men nu hvor USA har taget sin førertrøje af, bør Europa tage den på, for internationalt har vi de samme interesser – det er der ingen tvivl om.

Den måde USA håndterede tilbagetrækningen i Afghanistan, har dog rystet ved kernen af NATO som det er og bør være. Lad dette være en påmindelse til os alle i Europa om ikke at ligge på den lade side, men at samle os og at sikre, at Rusland og Kina ikke får en indflydelse på udviklingen i Europa.